EL VIRUS DEL PAPIL·LOMA TAMBÉ CAUSA CÀNCER DE COLL

Portada > Notícies > EL VIRUS DEL PAPIL·LOMA TAMBÉ CAUSA CÀNCER DE COLL
10/02/2016

Es confirma la relació del virus del papil•loma humà amb el càncer d'orofaringe.

Un estudi internacional liderat per l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i l’ Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) ha confirmat que el virus del papil·loma humà (VPH), responsable del càncer de coll d'úter, també pot causar càncer d’orofaringe. L'estudi, publicat en el “Journal of the National Cancer Institute”, ha analitzat 3.680 casos de tumors de cap i coll per a determinar la seva relació amb el virus del papil·loma, en els quals s'ha analitzat la presència del virus i biomarcadors que ho relacionen amb el VPH.

Segons aquest treball, el més ampli realitzat fins avui, al voltant del 20% dels tumors d’orofaringe de tot el món estan causats pel VPH, si bé s'ha observat una "gran variabilitat" entre regions i sexe. A Amèrica del sud i el nord i al centre i est d'Europa fins a la meitat d'aquests tumors estan causats pel virus del papil·loma, mentre que a Amèrica central, l'est d'Àsia i Europa occidental, el percentatge no arriba al 20% de mitjana, i en el sud d'Europa, és del 10%.

També destaca que, encara que el càncer d’orofaringe és molt més freqüent en homes, el paper del VPH en aquests càncers és més important en dones, ja que la fracció de càncer d’orofaringe vinculada al VPH en dones és del 38%, i en homes no arriba al 20%.


La infecció més freqüent

El virus del papil·loma és la infecció de transmissió sexual "més comuna" de tot el món, ja que al llarg de la vida més del 80% de les dones sexualment actives hauran estat exposades. La família del VPH compta amb més de 150 genotips (tipus virals), dels quals 15 són de "alt risc" de provocar càncer, a més de que la infecció per un d'aquests tipus d'alt risc té una durada mitjana d'entre vuit i dotze mesos i, en els casos més severs pot arribar als dos anys.

S'ha estimat que el VIH és la causa del 100% dels casos de càncer de coll uterí, del 88% dels càncers d'anus, del 74% dels càncers de vagina, del 30% dels càncers de vulva i del 33% dels càncers de penis. A nivell mundial, el VPH és responsable del 5,2% de tots els càncers, percentatge que es redueix notablement en el cas dels països desenvolupats, on la seva contribució baixa al 2,2%.

Cada any es diagnostiquen 500.000 casos de càncer de coll d'úter a tot el món -2.100 casos a Espanya-, malaltia que causa la mort de gairebé la meitat de les pacients afectades.

Arxivat a: General

Hi ha algún concepte que no et queda clar? Vols aclarir els teus dubtes?
Et presentem la nostra biblioteca online on pots consultar tots els dubtes sobre el càncer

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

  • Càncer mama
  • Càncer còlon
  • Càncer pulmó
  • Càncer pell