NOU PARADIGME EN EL CÀNCER D’OVARIS

Portada > Notícies > NOU PARADIGME EN EL CÀNCER D’OVARIS
29/02/2016

L’escassa especificitat dels símptomes condiciona que el càncer d’ovari es diagnostiqui, en la majoria dels casos, en fase avançada, fet que ha suposat que aquesta malaltia s’hagi considerat, tradicionalment, una amenaça silent i de molt mal pronòstic. No obstant això, en els últims cinc o deu anys s’han començat a produir innovacions clíniques i de recerca, impensables anteriorment, que van plantant cara a una malaltia que segueix oferint taxes elevades de mortalitat.

Biologia molecular

Canvis en teràpies mèdiques i en abordatges quirúrgics, fins i tot en projeccions preventives, comencen a donar els seus fruits, ha manifestat Antonio González Martín, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’MD Anderson Cancer Center Madrid, entitat que, al costat del MD Anderson Cancer Center de Houston, als Estats Units, ha organitzat el V Congrés Internacional MD Anderson d’Oncologia Ginecològica, celebrat a la capital espanyola.

Prop del 15 per cent dels càncers diagnosticats entre les dones espanyoles tenen un origen ginecològic: ovari, úter, cèrvix i vulva. Globalment constitueixen la cinquena causa de mort per càncer en les dones. La biòpsia líquida és una eina que pot facilitar informació sobre l’heterogeneïtat d’un càncer ginecològic en el seu conjunt d’una forma no invasiva. Fonamental, segons González, ha estat el progrés en biologia molecular, les dades del genètics han identificat subtipus tumorals en càncer d’ovari, per exemple.

“Així, la determinació de mutacions en el gen BRCA com a diana ha conduït al desenvolupament de fàrmacs concrets, dels que abans no es disposava, com són els inhibidors del PARP, així com d’altres molècules antiangiogèniques, en el cas del càncer de cèrvix , amb un impacte clínic destacable “. No oblida la immunoteràpia, “en fase molt precoç en càncer ginecològic, però de la qual ja hi ha assaigs clínics en ovari i cèrvix, encara que més limitats”.

Biòpsia líquida

Luis Chiva, cap del Servei de Ginecologia Oncològica de l’MD Anderson Madrid, ha destacat a DM la introducció i projecció de la biòpsia líquida en tumors ginecològics, “que pot permetre l’accés al coneixement de la situació del tumor en temps real amb una simple anàlisi de sang”.

L’aportació concreta, a falta de mutacions identificades, de la informació de biòpsia líquida “facilitaria l’heterogeneïtat tumoral, ja que aportaria dades de les mutacions del tumor en el seu conjunt, i no només d’una sola part d’ell”. Pedro Ramírez, director de Recerca en Cirurgia Mínimament Invasiva del Departament d’Oncologia Ginecològica de l’MD Anderson nord-americà, ha indicat que aquesta metodologia “és en l’actualitat la teràpia quirúrgica estàndard en càncer de cèrvix i d’endometri en estadi precoç”, encara que un dels majors avenços es relaciona amb que “s’està començant a integrar en el maneig del càncer d’ovari avançat quirúrgic, com a element d’avaluació per seleccionar pacients per cirurgia de citoreducció o quimioteràpia”.

Autor: Diario Médico (29/02/2016)

Arxivat a: General

Hi ha algún concepte que no et queda clar? Vols aclarir els teus dubtes?
Et presentem la nostra biblioteca online on pots consultar tots els dubtes sobre el càncer

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

  • Càncer mama
  • Càncer còlon
  • Càncer pulmó
  • Càncer pell