Oncovallès durant el COVID-19

Portada > Què fem? > Oncovallès durant el COVID-19

SERVEIS TELEMÀTICS

Us fem arribar tots els projectes que tenim en marxa durant el confinament. Continuem amb la importancia del pacient oncologic i dels seus familiars. Prioritzem la Salut dels nostres pacients, empleats, terapeutes, voluntaris, col·laboradors i totes les persones del nostre entorn, i per això hem decidir implementar un protocol que atendrà únicament a urgències, mitjançant un telèfon de contacte i els mitjans telemàtics que tenim al nostre abast. Quins serveis tenim oberts per urgències? Servei de Psicooncòloga: Les Psicooncòlogues d'Oncovallès, la Mercè Pascuet i la Montserrat Enrich treballen des del confinament a casa seva per vies telefòniques o bé per Skype per tractar als seus pacients i a les urgències que tenim durant els dies de quarantena. Els hospital de Granollers i Sant Celoni han donat el vistiplau per fer les visites telemáticament dels pacients. Els pacients, durant aquests dies d'incertesa, de confinament i des del desconeixement del virus, pateixen de molta angoixa, nerviosisme i molta por. Per aquest motiu el paper de les Psicooncòlogues és tan important.

ACOMPANYAMENT EN EL PROCÉS DE DOL: PSICOONCOLOGIA I DOL El dol és un procés psicològic natural que es produeix a partir de la pèrdua d’una persona estimada. És una experiència emocionalment humana, universal, única i dolorosa, que pot delimitar-se en el temps, presenta una evolució normalment favorable i requereix la necessitat d’adaptació de la nova situació.La majoria de persones que experimenten un procés de dol es recuperen en un període d’un a dos anys des de la pèrdua. No obstant quan el dol no segueix el seu curs esperat, se’l denomina dol complicat, patològic o crònic. El Dol Complicat interfereix en el funcionament general de la persona, comprometent la seva salut i fins hi tot pot durar anys o inclús cronificar-se indefinidament. És en aquests casos que la psicoteràpia és imprescindible. 

SUPORT SEXUALITAT: Segons l’OMS, la sexualitat està definida com “un aspecte central de l’ésser humà, present al llarg de la seva vida. La sexualitat està influenciada per diversos factors biològics,psicològics, socials, culturals...”. Així doncs, podem dir que la sexualitat i l’activitat sexual són facetes d’una enorme importància en la vida de les persones i que el bon o mal funcionament en aquesta dimensió personal és una de les determinants principals de benestar i felicitat. Així, s’ha arribat a considerar que un funcionament sexual deficient pot ser descrit com un problema de salut. La influència del càncer sobre la sexualitat és un tema poc tractat i explorat, tant pels professionals com pels pacients, donat, potser, pel pudor que comporta parlar sobre aspectes tan íntims. El diagnòstic, els efectes secundaris dels tractaments i les intervencions quirúrgiques, els canvis en la vida diària i els estats emocionals poden afectar la relació afectiva i sexual de la parella. Gairebé la meitat de la població general ha patit en algun moment una disfunció sexual i la incidència és major quan a la persona li diagnostiquen una malaltia greu. Si bé és cert que una part de les disfuncions sexuals pot estar provocada per problemes mèdics, són, en la seva major part, els problemes psicològics els que es troben darrere, en l’origen i el manteniment d’aquestes disfuncions. Són l’ansietat, les creences errònies sobre el sexe, els problemes de parella i certes pors no resoltes les principals causes de les disfuncions sexuals; i són raons de tipus cultural i tabús socials els que ens fan no demanar ajuda i posar solució a aquestes dificultats. És per això que des de la Fundació em decidit facilitar un espai d’acollida, on pacients i les seves parelles puguin verbalitzar dubtes, temors i normalitzar canvis i noves situacions relacionades amb la sexualitat.

 

FLETXES PER L’ESPERANÇA Les Fletxes per l’esperança han tornat! Amb grup reduïts de pacients, i amb totes les mesures de seguretat necessàries les pacients porten des del 2 de juny fent la terapia, supervisats pel Fisioterapeuta de la Fundació Oncovallès

SERVEIS D’IMATGE: Durant aquesta quarantena els tractaments de Càncer continuen en marxa, tant amb la químio com amb la radio als 19 dies de tractament sol caure el cabell, per aquest motiu els pacients ens enviaran fotos d' estils i mides de perruques i mocadors 

TALLERS QUE ES FAN TELEMÁTICAMENT A TRAVÉS DE LA PLATAFORMA SKYPE O ZOOM

Taller de Mindfulness: El nostre terapeuta Javi Lucas a través de Videotrucades treballa amb els pacients que necessiten fer la teràpia. És un dels serveis més comandats pels pacients, per les seves tècniques d’auto-relaxació. A més a les Xarxes socials, el terapeuta de Mindfulness, ens ha donat unes pautes perquè tothom pugui calmar-se a través del Mindfulness. Taller d'Imatge Virtual: El taller d'imatge virtual està dirigit al malalt oncològic a càrrec de la terapeuta Núria Vilamala i amb la col·laboració dels laboratoris La Roche Posay. Donarem suport de dubtes amb perruques, mocadors i cremes per tenir cura de la Pell del pacient oncologic. El taller es fara a través de la plataforma ZOOM o Skype i grupal .

Taller d’Arteràpia: Aquestes sessions setmanals les realitzen amb la intenció d'acompanyar-te emocionalment en aquesta situació agreujada per l'estat d'emergència sanitària. Se'ns acudeix que aquesta és una bona manera que t'ajudarà en la seva gestió emocional i també la dels seus familiars. En aquests moments d'incertesa i angoixa pel confinament afegit a la situació personal, són necessaris espais de creativitat que ens ajudin a expressar estats emocionals i compartir-los d'una forma assertiva i constructiva. T'oferim aquest espai on treballarem les emocions a través de la meditació, l'expressió artística, la música i el moviment. Terapia grupal o individual a través de la plataforma ZOOM.

Taller de terapia Gestal: la principal essència de la Teràpia Gestalt ajudar-nos a fer conscient el nostre moment present sent responsables de la nostra existència i alliberant-nos del càstig a què ens sotmetem amb el continu anàlisi del nostre passat i la constant projecció al nostre. futur. Terapia grupal o individual a través de la plataforma ZOOM Taller de Risoterapia: El Riureteràpia és una tècnica psicoterapèutica que busca generar beneficis mentals i emocionals a partir del riure. Sol dur-se a terme mitjançant activitats en grup que tenen l'objectiu de que els participants surtin d'aquestes sessions sentint-se més positius i optimistes. Terapia grupal o individual a través de la plataforma ZOOM

Taller de Mobilitat en el marc de la Oncología: Amb motiu del Covid-19, el departament de Salut de la Fundació Oncovallès el projecte ''Mobilitat en el marc de la Oncologia'' amb la col·laboració de la terapeuta de mobilitat Núria Vilamala. L'objectiu d'aquest projecte es que els pacients oncologics poguin treballar amb exercicis de mobilitat i millorar el seu dia a dia. Terapia grupal a través de la plataforma ZOOM

Taller de Cuina Saludable Online: a càrrec de la directora d'Aula Culinaria, la Lola i recolzat per la Dietista-Nutricional en el ambient oncològic i professora de l Universitat Ramón Llull i la Universitat de Vic, Glòria Gómez. El taller es fara grupal, online, i podrem aprender de quina manera podem cuinar i conservar totes les vitamines i nutrients dels aliments.

XARXES SOCIALS Oncovallès, a través del Facebook (@FundacioOncovalles) i Instagram (@oncovalles) publicarem vídeos de tècniques de Risoteràpia per fer-los a casa, tant per nens, adults i dent grans. Tècniques de Mindfulness per la relaxació dels nostres pacients i de tots els nostres seguidors.

TREBALLAR AMB GRUPS Tenim grups de Whatsapp dels projectes Fletxes per l'esperança, Mou-te pel Càncer i Tallers Terapèutics on els pacients es donen suport mútuament i parlen de diferents temes on fan més lleugera aquesta quarantena.

SUPORT DEL DEPARTAMENT DE SALUT Els membres del departament de Salut de la Fundació Oncovallès, parlen amb els pacients cada dia. Per donar-los suport, parlen sobre temes d’actualitat, per fer-los més lleugera aquesta difícil situació. Els pacients de Càncer són pacients de rics pel tema del COVID-19 per aquest motiu intentem que no tinguin tanta por, que es cuidin, i que no se sentin sols.

PROTOCOL MIDES DE SEGURETAT Oncovallès ha posat unes normes de seguretat en la Fundació per tal de portar a terme totes les mides necessàries per tal de garantir la seguretat de tots els pacients, terapeutes i treballadors. Des del 1 de juny es van iniciar els serveis presencial de Fisioteràpia, Acupuntura, Psicooncologa, Taller d’Imatge, i Naturoteràpia. Normes: - Tothom han de venir amb mascareta, de forma individual i li prendrem la temperatura - Hi ha un límit de persones per teràpia - Acollides individuals - Mascareta quirúrgica obligatòria, no de tela ni mascaretes no homologades. - Desinfecció i ventilació completa desprès de cada visita a les teràpies. 

NOVES EINES QUE ONCOVALLÈS APORTA ELS PER SERVEIS TELEMATICS El treball telemàtic genera unes necessitats i la Fundació Oncovallès ha tingut que invertir en noves tecnologies per poder adaptar la Fundació als serveis telemàtics. Tenim a disposició dels terapèutics i pacients, tablets per poder accedir a les visites telemàtiques, i que cap pacient es quedi sense el seu suport.

TELETREBALL DURANT TOTA LA PÀNDEMIA HEM TELETREBALLAT ELS SERVEIS:

1. Departament de Salut

2. Psicooncologia

3. Taller d’Imatge

4. Mindfulness

5. Art-terapia

6. Terapia Gestal

7. Risoterapia

8. Mobilitat en el marc de l’Oncologia

9. Taller de Cuina Saludable

10.I molt més!

El mes de juny vam obrir de nou els serveis presencials:

- Psicooncologues

- Fisioterapia

- Acupuntura

- Reiki

- Naturoterapia

- Imatge

Els tallers continuaran telematicament excepte: El taller de Coixins del Cor, que es farà amb voluntaris seguint les normes de seguretat establertes per la Generalitat de Catalunya. Aquests coixins del Cor es fan per poder regalar a tots els pacients de Càncer de Mama dels tres hospitals comarcals.

TINDREM NOUS TALLERS TELEMATICS QUE S’AFEGUIRAN ELS MÉS DE 10 TALLERS QUE S’HAN FET FINS ARA.

- Sexualitat

- Dol

- Naturoterapia

- Caminant dins del bosc.

Hi ha algún concepte que no et queda clar? Vols aclarir els teus dubtes?
Et presentem la nostra biblioteca online on pots consultar tots els dubtes sobre el càncer

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

  • Càncer mama
  • Càncer còlon
  • Càncer pulmó
  • Càncer pell