Un any de vida del programa de prevenció del Càncer Colorrectal al Vallès Oriental

Portada > Notícies > Un any de vida del programa de prevenció del Càncer Colorrectal al Vallès Oriental
08/03/2017

El programa de prevenció del càncer Colorectal obra camí per Catalunya

El càncer de còlon i recte (CCR) és una malaltia  amb un fort impacte a Catalunya. De fet, és el tercer càncer més freqüent en els homes i el segon en les dones. Cada any es diagnostiquen 5.095 casos nous de CCR provocant que sigui la segona causa de mort per càncer a Catalunya.

No obstant, la situació pot millorar i ja s’està treballant perquè així sigui. Està demostrat que la detecció precoç,  amb la prova de detecció de sang oculta en femta (PDSOF) redueix la mortalitat entre un 15% i un 25%, si es fa amb periodicitat biennal.  A més, el cribratge amb PDSOF també pot reduir l’ aparició de nous casos gràcies a la detecció i posterior resecció de lesions premalignes, en especial pòlips adenomatosos i les lesions serrades. Aquest cribratge es va iniciar a Catalunya l’any 2.000 amb una prova pilot a l’àrea del Baix Llobregat. L’avaluació d’aquesta prova pel Pla director d’oncologia (Departament de Salut) va recomanar la implantació del cribatge de manera generalitzada per a tota Catalunya. Aquest darrer any 2016 s’ha implantat per tota Catalunya.

El programa de cribratge a Catalunya està dirigit a totes les persones asimptomàtiques d’edat compresa entre 50 i 69 anys als que se’ls convida a participar a la prova de detecció de sang de tipus oculta en femta de tipus immunològic quantitatiu. Les farmàcies comunitàries recullen i entreguen el kit de la prova perquè pugui ser efectuada per totes les persones convidades.  De forma voluntària són les que recullen la carta d’invitació i en registren la participació. A més de les farmàcies, el programa es gestiona en coordinació amb els equips d’atenció primària que assessoren a la població amb informació i consells en les distintes fases i amb els equips d’atenció especialitzada que ofereixen el seguiment posterior si els resultats han estat positius.

Si els resultats són positius es recomana a la persona que faci una colonoscòpia amb sedació amb l’objectiu d’identificar lesions premalignes o malignes en la seva fase de detecció precoç. I sí resulta ser negativa se’l convida a repetir en dos anys.

A la nostra comarca, el Vallès Oriental, el programa ha complert un any de vida. A finals del 2015 es va iniciar a partir de l’encàrrec de Catsalut en base a les directrius del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. La comarca compta amb una oficina tècnica de cribratge  ubicada físicament a l’Hospital de Granollers conjuntament amb l’oficina tècnica central de Barcelona (Hospital Clínic i Parc Salut Mar). Els professionals que treballen a l’oficina s’encarreguen de l’elaboració del cronograma, la  coordinació del desplegament logístic del programa, la invitació a la població escollida mitjançant  el correu postal, la distribució els kits, i el seguiment i comunicació els resultats als participants del programa.

Al Vallès també disposa de centres d’assistència especialitzada. Hi ha dues unitats d’endoscòpia on s’efectuen les colonoscòpies de cribratge amb sedació: la unitat d’endoscòpia de Mollet i la de Granollers.

L’any 2015 han estat 101.117 les persones (d’edat diana entre 50 i 69 anys) a les que se’ls hi ha fet la prova de PDSOF. D’aquestes,  37.373 de Mollet del Vallès, Palau Solità i Plegamans, Santa Perpètua de Mogoda, La Llagosta, Caldes de Montbui, Martorelles i Parets del Vallès han estat vinculades amb l’Hospital de Mollet. Les altres 63.744 persones de Granollers, La Roca del Vallès, Sant Celoni, Alt Mogent, Vall del Tenes, Cardedeu, Motornès-Montmeló i La Garriga han estat adreçades a l’Hospital de Granollers.

Les dades preliminars que ha ofert aquest primer any són un 53% de taxa de detecció d’adenomes i el 4’7% de taxa de càncer invasiu. Els resultats de participació han estat molt bons al voltant d’un 50% de participació. La satisfacció dels usuaris és evident i per la propera ronda ,que es farà a finals del 2.017, s’espera que la participació pugui arribar a superar el 60%. I és que els metges els avenços científics obren noves esperances pel càncer però també està a les nostres mans sumar-nos-hi.

 

Arxivat a: Bloc, General

Hi ha algún concepte que no et queda clar? Vols aclarir els teus dubtes?
Et presentem la nostra biblioteca online on pots consultar tots els dubtes sobre el càncer

Segueix-nos a les nostres xarxes socials

  • Càncer mama
  • Càncer còlon
  • Càncer pulmó
  • Càncer pell